Побілка або фарбування вапном – один з найдавніших способів покриття фасаду. Використовується з 18 століття, це хороший варіант для тих, кому потрібна практичність та відмінне співвідношення ціни та якості.

Чого чекати від фарбування вапном

Крім простої підготовки, вона може набувати різних кольорів з додаванням промислових пігментів, надаючи структурі сільського вигляду. Порошковий оксид заліза та картатий порошок – приклади пігментів, які легко знайти у будівельних магазинах. Але важливо, щоб вони становили лише 10% суміші.

Вапно під фарбування має повну адгезію до різних поверхонь, особливо до пористих і сильно шорстких. Може застосовуватися для внутрішніх та зовнішніх стін та фасадів. Вапно рекомендується не тільки для акрилової, але і для гладких поверхонь (наприклад, керамічних) або залізобетонних. Про правильне використання вапна для побілки можно ознайомитись тут https://flexi.com.ua/?p=3385.

Для зовнішніх стін необхідний мінеральний пігмент із хорошою стійкістю до ультрафіолетових променів, щоб продовжити термін служби фарбування. У разі внутрішніх стін додавання акрилової смоли забезпечує велику адгезію вапна та зчеплення з конструкцією.

З екологічної точки зору вапно також має переваги. Оскільки має природне походження, це екологічно безпечне рішення для тих, хто хоче пофарбувати конструкцію матеріалом, що не містить токсичних речовин, які часто зустрічаються у формулах промислових фарб.

Побілка: знати переваги та недоліки фарбування вапном

Крім того, вапно є лужним продуктом, що бореться з грибками, мікробами та бактеріями. У той же час він дозволяє структурам «дихати», запобігаючи утворенню плям при інфільтрації та запобігаючи псуванню покриттів.

Поверхня, на якій вироблятиметься побілка, повинна бути міцною і повністю чистою, тобто без пилу, жиру, плісняви або протікання.

Вапняна фарба повинна бути закріплена, гідроізольована, а натуральні сполучні, такі як білий клей, повинні прослужити довше. Ще кращих результатів можна досягти, якщо вимити забарвлений фасад лише через три місяці після нанесення вапна.

Як підготувати суміш для фарбування вапном

Як приклад візьмемо 16 літрів води та 8 кг вапна (розмір мішка вапна з фарбою, який продається в магазинах).

У ємність місткістю 18 літрів додати все вапно і 6 літрів води, добре перемішати ціпком. Додати бажаний пігмент або комбінувати з різними типами пігментів, доки не вийде бажаний відтінок.

В іншій ємності розчинити 1 літр білого клею у 8 літрах води і перемішати до однорідної маси. Додати два розчини і додайте склянку лляної або тунгової олії та склянки кухонної солі, добре перемішуючи.

Ця кількість суміші повинна відповідати площі від 25 до 30 м. Зазвичай потрібно два шари: перший більш розбавлений для герметизації поверхні, а другий більш щільний для остаточного оздоблення. Тому рекомендується розділити суміш на дві ємності і додати воду, що залишилася, тільки в одну з них, щоб нанести перший шар.

Шари слід наносити у протилежних напрямках, тобто один шар вертикально, а інший горизонтально, використовуючи пензель. Якщо в минулому на цю область наносилася фарба будь-якого типу, потрібно повністю зіскребти попередній матеріал та відшліфувати фасад.

Для тих, хто не хоче витрачати багато часу на фарбування будинку, вапно, виготовлене спеціально для цієї мети, є чудовою альтернативою: воно дешеве і його легко знайти.

Leave a comment

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *