Загальний аналіз крові дозволяє оцінити стан організму дитини. Через велику кількість показників батькам часто складно розібратися в них. Тому ми вирішили підготувати невелику підказку, яка допоможе розшифрувати результати без допомоги лікаря.

Перелік показників у ЗАК

Загальний аналіз крові дозволяє визначити кількість клітин крові у дитячому організмі. Показники, які враховуються в ЗАК:

Кожен показник ЗАК може вказувати на розвиток патології. Тому краще скористатися професійною допомогою педіатра для розшифрування отриманих результатів.

На що вказують відхилення у показниках ЗАК?

Розшифровуючи отримані результати загального аналізу крові, слід оцінювати всі показники в комплексі з іншими симптомами у дитини. Розглянемо докладніше основні показники: еритроцити, тромбоцити, лейкоцитарну формулу та лейкоцити.

Еритроцити

В еритроцитах міститься гемоглобін, який переміщає кисень організмом і доставляє його в усі системи та органи людини. Показники еритроцитів в ЗАК:

  • гематокрит – відсоток еритроцитів у крові;
  • рівень гемоглобіну – кров’яний пігмент, що відповідає за транспортування кисню з легенів до органів, а вуглекислого газу – з органів назад у легені.

«Підвищені показники еритроцитів у дітей зазвичай вказують на згущення крові, спричинене недостатньою кількістю води в організмі. Знижений рівень гематокриту та гемоглобіну може бути ознакою анемії (стану, при якому порушується процес переміщення кисню по організму та розвивається гіпоксія)».

Загальний аналіз крові: що знати батькам?

Тромбоцити

Тромбоцити – клітини крові, що відповідають за контроль кровотечі та згортання крові. Підвищений рівень тромбоцитів підвищує ризик появи тромбів на стінках судин, а знижений – збільшує можливість розвитку неконтрольованої кровотечі. Якщо у дитини є відхилення від норми, потрібно записатися до педіатра на консультацію.

Лейкоцитарна формула та лейкоцити

Лейкоцити – кров’яні тільця білого кольору, основним завданням яких є боротьба з інфекціями в організмі. ЗАК – дослідження, яке дозволяє визначити типи та кількість лейкоцитів, що містяться в організмі дитини. Типи лейкоцитів, які відображаються у загальному аналізі крові:

  • нейтрофіли – клітини крові, які першими стикаються з бактеріями та грибками, що потрапляють в організм;
  • лімфоцити – лейкоцити, що створюють бар’єри для ефективної боротьби з інфекціями вірусної природи;
  • моноцити – кров’яні тільця, які беруть участь у боротьбі з бактеріями;
  • еозинофіли – лейкоцити, головним призначенням яких є боротьба з раковими клітинами та паразитами;
  • базофіли – клітини крові, що вказують на наявність в організмі алергенів. Вони допомагають контролювати імунну реакцію організму на алерген, що потрапив, виділяють гістамін та інші хімічні речовини, разом з еозинофілами беруть участь у боротьбі з раковими клітинами та паразитами.

Співвідношення нейтрофілів, базофілів, лімфоцитів, моноцитів та еозинофілів відображається у лейкоцитарній формулі.

«Підвищений рівень лейкоцитів вказує на наявність інфекції в організмі, а лейкоцитарна формула дає можливість визначити природу інфекції та підібрати ефективну тактику лікування. Наприклад, підвищений рівень базофілів говорить про алергійну реакцію, а нейтрофілів – про гостру бактеріальну інфекцію».

За показниками ЗАК можна визначити наявність порушень в організмі, тому загальний аналіз крові є найефективнішим дослідженням. Однак при розшифровці ЗАК слід пам’ятати, що недостатньо зіставити показники норми з цифрами, вказаними в результатах вашої дитини. При розшифровці потрібно враховувати наявність інших симптомів (нежиті, підвищеної температури, кашлю), тому після отримання результатів слід звернутися до педіатра.

Leave a comment

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *