Менструація під час грудного вигодовування — не таке рідкісне явище, як думають деякі. Однак нормальний процес — відновлення циклу на фоні ГВ — викликає багато запитань. Чи можна годувати грудьми в ці дні? Чи не пропаде молоко?

Коли починається менструація при грудному вигодовуванні розібралися у цій статті https://amatey.com.ua/koli-pochinayetsya-menstruaciya-pri-grudnomu-vigodovuvanni/ докладно!

Цикл при годівлі грудьми може не відновлюватися довгий час, аж до відлучення – і це нормально. Під час ГВ надлишку виробляється гормон пролактин, який і гальмує овуляцію, а значить, відновлення місячних. Але не завжди. Через індивідуальні особливості організму «червоні дні» можуть прийти раніше, через 2–3 місяці після народження дитини.

Причини, що прискорюють відновлення циклу

Цикл може (але не обов’язково) відновитись, коли дитина починає отримувати прикорм або раніше, якщо мама з якихось причин штучно збільшує паузи між годуваннями (не годує на вимогу). Сюди відносяться такі моменти в організації грудного вигодовування.

  1. Використання сосок-пустушок, пляшечок.
  2. Допоювання водою.
  3. Годування за режимом.

Міфи про менструацію при грудному вигодовуванні

Незважаючи на те, що менструація на тлі грудного вигодовування — звичайне явище, на цю тему існує безліч міфів. Перерахуємо деякі з них:

  • ранні місячні – результат неправильного годування груддю;
  • молоко псується (гасне) під час менструації;
  • місячні – ознака того, що молоко скоро пропаде;
  • хлопчиків не можна годувати молоком мами під час менструації.

Все це лише міфи. Відновлення циклу ніяк не впливає на якість молока, воно, як і раніше, задовольнятиме всі потреби дитини. А ось стан мами цими днями справді може змінитися.

Менструація при грудному вигодовуванні

Правда про менструацію при грудному вигодовуванні

Менструація тимчасово впливає стан жінки та її загальне самопочуття в такий спосіб.

  1. Зниження кількості молока (не у всіх, не назавжди).

Протягом кількох днів до та після менструації деякі мами можуть відчувати зниження кількості молока. Це тимчасове явище, зумовлене гормональними коливаннями. У такі періоди малюк може турбуватися, але через пару днів все повернеться в норму, особливо якщо його часто прикладати до грудей і годувати на вимогу.

  1. Підвищена чутливість грудей.

Як і занепокоєння дитини у грудях, це тимчасове явище, зумовлене гормональними змінами в організмі. Можна прикладати дитину до грудей трохи раніше за виникнення явних ознак голоду (щоб малюк взяв груди спокійно, правильно, акуратно), але необхідно ретельно стежити за захопленням грудей. Одним словом, згадати та дотримуватися всіх рекомендацій перших днів лактації!

  1. Зміна смаку грудного молока (не у всіх, не завжди).

Склад та смак материнського молока мінливі, але діти швидко адаптуються до таких змін. Тим більше, це лише на пару днів.

Менструація – не привід ставити хрест на лактації або обмежувати дитину в грудному молоці. Будь-які зміни в грудному вигодовуванні в цей період мають тимчасовий характер і швидко проходять, якщо мама спокійна, впевнена у своїх силах і годує малюка на вимогу.

Leave a comment

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *